Havuz Bakımı
Yüzme havuzunuzun temiz ve sağlıklı olduğundan emin olmak istiyorsanız uygun bakım şarttır. Bu kılavuzda rutininizin bir parçası olması gereken birkaç basit adımı özetliyoruz. Bu şekilde, kristal berraklığında bir havuzu kolaylıkla koruyabilir ve dinlenmeye geri dönebilirsiniz! Havuz bakımı söz konusu olduğunda, havuz bakımının en önemli noktası: Sirkülasyon, Temizlik ve Kimyasal takviyedir.
Sirkülasyon:
Havuz pompasını günde 8-12 saat çalıştırın
Basınç 10-15 psi’nin üzerindeyse filtreyi geri yıkayın veya temizleyin
Skimmer ve pompa sepetini temizleyin
Jetleri dairesel ve aşağı bakacak şekilde tutun
Temizlik:
Duvarları, basamakları, merdivenleri, sirkülasyonun az olduğu yerleri her gün fırçalayın
Havuz yüzeyini her gün fırçalayın
Haftada en az bir kez süpürün veya otomatik temizleyici kullanın
Kimyasal:
Suyu haftada 1-2 kez test edin
PH ve kloru dengeleyin
Dezenfektan seviyelerini koruyun
Havuzunuzun harika görünmesini sağlamak için suyunuzu hareketli tutmanız ve uygun şekilde filtrelemeniz, kalıntıları ve “ölü noktaları” temiz tutmanız ve su kimyanızı dengelemeniz gerekir.
Havuzunuzu temiz ve berrak tutmanın ilk adımı, suyunuzun düzgün bir şekilde sirkülasyonunu sağlamaktır.
Sirkülasyon:
Havuz bakımı havuz sirkülasyonuyla başlar çünkü havuz suyunuz hareket etmiyorsa, pompanız pompalamıyorsa veya filtreniz filtrelemiyorsa havuzunuzu temiz tutmak için zorlu bir mücadele vereceksiniz. Bunun nedeni durgun suyun sıcak havalarda yosunlaşması büyük ölçüde artacaktır.
Havuzunuzun sirkülasyon sistemini oluşturan birkaç parça vardır. Skimmer , pompa, filtre ve nozullar. Bu parçalardan herhangi biri arızalanırsa su kaliteniz olumsuz etkilenir. Suyunuzu temiz ve sirkülasyonda tutmak için bir havuzun nasıl çalıştığına dair kısa bir açıklama :
Pompa, havuzdan suyu skimmer ya da savak ızgaraları aracılığıyla emer.
Su pompadan geçerek filtreye girer
Filtre, içinde bulunan kumlar aracılığı ile suyunuzu kirleten parçacıkları temizler
Su, havuz nozulları aracılığıyla havuza geri itilir
Havuz pompanız bir nevi yüzme havuzunuzun “kalbi” gibidir. Pompa, suyu kirden, döküntüden ve diğer yabancı maddelerden arındırıldığı filtreleme sisteminden çeker. Buradan temiz su havuza geri dönüyor.
Havuz Pompasını Çalıştırın
Süre: Günde 8-12 saat
Başka bir deyişle, filtreleme sisteminizi ne kadar çok çalıştırırsanız, suyunuz o kadar temiz olur ve yosunları temizlemek veya suyu dengelemek için o kadar az zaman harcamanız gerekir. Filtrenizi 7/24 çalıştırmak mümkün değilse, havuz filtrenizi günde 10 ila 12 saat çalıştırmayı hedefleyin. Daha sıcak bir iklimdeyseniz pompanızı günde biraz daha fazla çalıştırmalısınız. Bu nedenle değişken hızlı bir havuz pompasına yatırım yapmanızı öneriyoruz çünkü gün boyunca daha düşük bir hızda çalışabilirler, bu da paradan, enerjiden tasarruf sağlar ve daha az gürültü yapar.
Filtreyi Geri Yıkama veya Temizleme:
Değerler: Filtre göstergesi normalden yaklaşık 10 psi daha yüksek okuduğunda
Pompa göstergeniz normal okuma değerinin yaklaşık 10 lbs veya daha fazla üzerindeyse (temiz bir filtre için genellikle 10-15 psi), filtrenizi geri yıkamanın zamanı gelmiş olabilir . Kartuş filtre kullanıyorsanız filtre kartuşunuzu temizlemeniz gerekecektir .
Skimmer Sepetini Temizleme
Sıklık: Haftada 1-2 kez
Skimmer ve pompa sepetlerinin düzenli olarak temizlenmesi, yüzme havuzunuzun genel bakımı açısından önemlidir. Tıkalı sepetler, pompanızın suyu döndürmek için daha fazla çalışmasına neden olur. Bu, ömrünü kısaltabilir ve pompanızdaki contaların zorlanmasına neden olabilir. Ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak süzgecinizi haftada bir veya iki kez temizlemenizi öneririz.
Süzgeç sepetini temizlemek için havuz pompanızı kapatın ve süzgeç kapağının altındaki çıkarılabilir sepeti boşaltıp yerine takın.
Arada bir havuz pompanızdaki pompa sepetini de temizlemelisiniz . Skimmer iri pisliklerin çoğunu yakaladığı için bunu çok sık yapmanıza gerek yoktur.
Nozulların Açısını Açın
Yapılması gereken bir diğer kolay ayar, havuz nozullarınızın skimmerden uzağa baktığından emin olmak ve böylece suyun bir daire içinde dönmesini sağlamaktır. Bu, havuz suyunun dönmesini teşvik edecek ve skimmerinizin döküntülerden kurtulmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca nozulların aşağıya doğru bakması havuzun tabanı da sirkülasyon sağlar. Havuzun su almakta zorlanan herhangi bir kısmı varsa, çoğunlukla havuzunuzun basamakları, merdivenleri, yarıkları ve köşeleri, bu alanlara da açı verebilirsiniz.
Temizlik
Sıklık: Haftada bir kez süpürün. Günde bir kez fırçalayın.
Havuz bakımının üçlüsünde bir sonraki adım, havuzunuzun fırçalanmasını, üstteki kalıntıların temizlenmesini ve havuzun süpürülmesini içeren temizliktir. Manuel bakım , bunu sizin için yapacak bir robotik havuz temizleyicisine sahip olmadığınız sürece, havuz sahipliğinin normal bir parçasıdır .
Fırçalamak
Duvarların havuz fırçasıyla fırçalanması , özellikle basamaklar, merdivenler, mermer araları “ölü alanlar” çevresinde yosun, lekelenme ve kireçlenmeyi önler.
Vakum
Havuzunuzu süpürmek, dolaşımı azaltabilecek ve havuzunuza zarar verebilecek kalıntıları gidermenin bir diğer önemli parçasıdır. Skimmer’ınıza bir vakum plakası aracılığıyla takılan vakum başlığını , hortumunu kullanabilirsiniz .
Kimyasal takviyesi:
Sıklık: Haftada 1-2 kez test edin.
Kimyasal takviyesi, suyunuzu temiz tutmanın bir başka büyük faktörüdür. Suyunuz uygun şekilde dengelendiğinde bulanık su, yeşil su veya zararlı bakteri oluşumu gibi sorunlarla mücadele etme olasılığınız azalır. Bu nedenle iyi bir test kiti, havuz bakım araç setiniz için çok önemlidir.
Su ve Denge Kimyasallarınızı Test Edin
En iyi sonuçları elde etmek için suyunuzu haftalık olarak test edin . İşleri kolaylaştırmak için, su dengenizi korumak için havuz kimyasalları eklemeniz gerekip gerekmediğini size söyleyecek bir test kitini tercih edin. Size en uygun test kitine sitemizden ulaşabilirsiniz.
pH: İdeal olarak havuz suyunuzun pH’ının 7,2 civarında olmasını öneririz. Bu önemlidir çünkü çok yüksek veya çok düşük pH seviyeleri, ekipman korozyonundan yeşil alg büyümesinin artmasına kadar çeşitli havuz bakımı sorunlarına yol açabilir.
Kalsiyum sertliği: Burada da her şey dengeyle ilgili: Havuzda 200 – 400 ppm hedefleyin. Kalsiyum sertlik seviyeleri çok düşük olduğunda havuzunuzun sıva kaplamasına veya derz aralarına zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak havuzunuzun kalsiyum sertliği çok yüksekse, temizlenmesi zor olan kalsiyum birikintilerini kazıyacaksınız.
Alkalinite: Toplam alkaliliği 120 ila 150 ppm civarı önerimizdir. Bu aralığın altında olması durumunda havuzunuzun pH’ı etkilenebilir ve havuzunuzun yüzeyleri lekelenmeye daha yatkın hale gelir. Yüksek tarafta ise suyunuz bulanıklaşabilir.
Klor: Granül ve tablet halinde bulunan klor, zararlı bakterileri parçalar ve havuz suyunuzu sterilize eder. Havuzunuzun temiz kalmasını sağlamak için klor seviyelerini sabit tutmak isteyeceksiniz.
Havuzu Şoklamak
Sıklık: Her 3-4 haftada bir şok.
Havuz kimyanızı dengede tutmanın yanı sıra, havuzunuzu 2 haftada bir kez şoklamak da iyi bir fikirdir. “Şoklama”, bakterileri, kirleticileri ve organik maddeleri öldürmek için suyunuzu dezenfektanla aşırı yüklemeniz anlamına gelir.
Genel olarak havuzunuzu ne kadar çok kullanırsanız o kadar sık şoklama yapmalısınız. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda yoğun kullanım veya hava koşullarından sonra havuzunuzu şoklamak isteyebilirsiniz:
Şiddetli bir fırtınanın ardından
Bir dökülme veya beklenmeyen bir kirlenme sonrasında
Alg patlamasından sonra
Çözüm
Bu temel adımları izlerseniz, kristal berraklığında bir havuz elde etme ve sorunlu yosun oluşumunu önleme yolunda ilerlemiş olacaksınız. Önemli olan bir rutin oluşturmak ve renk değişikliği, bulanık su, kireçlenme veya başka sorun belirtileri fark ederseniz erken harekete geçmektir. Sorumlulukların bunaltıcı olduğunu düşünüyorsanız, bir Havuz Hizmeti Uzmanımız sizin için havuzunuzun bakımını üstlenebilir.
Bu kılavuzun hayatınızı biraz daha kolaylaştırdığını umuyoruz; İyi günlerde kalın.